maanantai 7. huhtikuuta 2014

SSRI-lääkkeet on suora tie helvettiin - puhun kokemuksesta

Menetettyjä vuosia ja ihmishenkiä masennuslääkkeelle!


Mediassa ja eri keskustelupalstoilla on puhuttu paljon SSRI-lääkkeista eli selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät. On puhuttu (ja avoimesti myönnetty) näiden lääkkeiden sivuvaikutukset:

http://yle.fi/uutiset/psykiatri_masennuslaakkeilla_voi_olla_vaarallisia_sivuvaikutuksia/6173100

Useissa eri lähteissä sekä keskusteluissa on viitattu muun muassa niiden yhteyteen kouluampumisissa - niin ulkomailla kuin Suomessakin. "...lääkeryhmän tuotteita käyttää ainakin 70 prosenttia kaikista Suomen 300 000 mielialalääkkeiden käyttäjästä." sanotaan Helsingin Sanomien aiheutta arasti käsittelevässä artikkelissa 8.11.2007:

http://www.hs.fi/juttusarja/jokela/artikkeli/Jokelan+ampuja+kertoi+internetiss%C3%A4+masennusl%C3%A4%C3%A4kkeiden+k%C3%A4yt%C3%B6st%C3%A4%C3%A4n/1135231656255

Asiasta on myös asiantuntijoilla erilaisia näkemyksiä "Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mauri Marttunen pitää erittäin epätodennäköisenä, että SSRI-masennuslääkkeillä olisi yhteys joukkosurmiin. Marttusen mukaan SSRI-lääkkeisiin liittyy haitallisia sivuvaikutuksia, mutta ne ovat erittäin harvinaisia." kirjoitetaan Ylen aihetta hyvin arasti käsittelevässä artikkelissa:

http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_ei_usko_joukkosurmien_ja_masennuslaakkeiden_yhteyteen/6464699

Mielenkiintoinen lausunto Mauri Marttuselta, kun luet esimerkiksi käyttämäni Sentralin Orion lääkkeen pakkausselosteen mahdolliset haittavaikutukset. Erittäin harvinaisia? 1/10, 1/100.

http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=14280&i=ORION+PHARMA_SERTRALIN+ORION

Kirjoitan seuraavassa postauksessa oman kokemukseni asiassa. Tässä vasta vielä avaan hieman taustoja. On mielestäni täysin vastuutonta, että aiheesta ei uskalleta keskustella. Jos luku 70% pitää vielä tänä päivänä paikkansa, meillä on Suomessa 210 000 henkilöä näiden lääkkeiden piirissä. Tässä ryhmässä on taatusti itseni kaltaisia "käveleviä aikapommeja" ja paljon. Sen näkee yksinkertaisesti googlettamalla aiheesta suomenkielisiä keskusteluja. Kenen intressit nyt ajavat avoimen keskustelun ohi? Miten Fimea voi tuossa artikkelissa todeta, että ei ole huolestunut sivuvaikutuksista?

Esimerkiksi suomenkielisessä Wikipediassa on "virallinen" sivu SSRI-lääkkeistä, mutta jonka neutraalius on kyseenalaistettu aiheen keskustelussa ja mainitaan ensimmäisenä sivulla:

http://fi.wikipedia.org/wiki/SSRI
http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Selektiivinen_serotoniinin_takaisinoton_est%C3%A4j%C3%A4

Valitettavasti, viralliset faktat ja lääkkeitä käyttävien kokemukset ovat hurjassa ristiriidassa. Toki nyt voidaan varmaan sanoa, että lääke toimii osalla ihmisistä. Hyvä niin, mutta keskusteluun tulisi ottaa se osa (ja selvittää heidän osuus) joilla lääkkeen sivuvaikutukset ovat niin dramaattisia, että osa heistä ei valitettavasti ole enää täällä kertomassa sitä (ja itsemurha on kuitattu virallisesti masennuksesta johtuvaksi, vaikka taustalla voi hyvinkin olla SSRI-lääke). Puhumattakaan niistä ihmisistä, joiden elämästä on tullut helvettiä näiden lääkkeiden takia. Tai koulusurmista. Tai surmista, tapoista ja murhista näihin lääkkeisiin liittyen. Tämä keskustelu halutaan tyrehdyttää, jostain syystä. Mutta seuraavan kouluampumisen tms. kohdalla asia nousee taas hetkeksi myös mediaan - on tehnyt jo monta kertaa.

Toivon todella, että ihmiset selvittäisivät hieman asiaa ja seuraavan kerran, kun asia nousee keskusteluun käyvät miettimään aidosti syy-seuraussuhdetta! Itse varoitan nyt avoimesti SSRI-lääkkeistä (ihmiskoe nyt käynnissä). En ikinä, koskaan, milloinkaan tule enää noita ottamaan käyttöön ja en koskaan anna kenenkään läheiseni niihin tarttua. Koskaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti