perjantai 15. elokuuta 2014

Kokemuksia Selincrosta alkoholismissa

Kirjoitan tähän postaukseen kokemuksiani reaaliajassa Selincrosta


Selincron käyttötarkoitus on alkoholinkäytön vähentäminen alkoholiriippuvaisilla aikuisilla. Lääke otetaan 1-2 tuntia ennen alkoholin juomisen aloittamista (itselläni tarvittaessa siis silloin kun joudun juomaan) ja jos juomisen tarve on jatkuvaa lääke voidaan ottaa myös joka päivä (tällöinkin samoin 1-2 h ennen juomista). Selincron voi ottaa myös alkoholin juomisen aikana mikäli sen on unohtanut.

Selincron vaikuttavana aine on nalmefeenia. Selincro vaikuttaa keskushermostoon (on punaisen varoituskolmion lääke) ja auttaa vähentämään alkoholinkäyttöä vaikuttamalla aivoissa prosesseihin, jotka aiheuttavat tarpeen jatkaa juomista. Tarkkaa vaikutusmekanismia ei tiedetä, mutta nalmefeeni on opioidi-järjestelmään vaikuttava lääkeaine, jolla on selvä vaikutus µ-, δ- ja κ-reseptoreihin ja Selincro onkin aivojen välittäjäaineisiin vaikuttava lääkeaine. Lääkeaine vähentää juomishalua ja pakonomaisuutta alkoholiriippuvaisilla henkilöillä.

http://www.terve.fi/laakeopas/71684-selincro
http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=27787&i=LUNDBECK_SELINCRO
http://www.lundbeck.com/fi/tuotteet/selincro




16.45
Otin ensimmäisen Selincron runsaan veden kanssa. Päivän mittaan olen tehnyt töitä klo 08-16, syönyt hyvin ja juonut vettä noin 2 litraa sekä kahvia noin 6 kuppia. Lähtökohdiltaan tilanne vastaa aika normaalia mahdollista tilannetta, jossa lääkettä käyttäisin!

18.15
Lääkkeen ottamisesta mennyt noin 1,5 h. En huomannut mitään erikoista olossa pelkän lääkkeen takia. Aika väsynyt olo näin työviikon jälkeen, kun lopetin työt ja avasin ensimmäisen lonkeron.

18.45
Ensimmäinen lonkero juotu. Olo vielä aika normaali, väsyttää toki kovin. Tuli sellainen olo, että meinasin torkahtaa sohvalle samantien. Rentoutunut olo ja väsynyt. En osaa vielä sanoa, tekeekö mieli ottaa lisää. Jos en olisi tähän koneelle noussut, niin varmuudella olisin torkahtanut.

19.15
Join toisen. Pahin väsymys meni ohi ja laitoin saunan päälle. Olo hieman "tokkurainen", mutta sellaista normaalia hyvänolon tunnetta/iloisuutta/nousuhumalaa ei ole ainakaan vielä tullut. Oikeastaan yhä ensimmäinen ajatus olisi, että ois vaan tosi kiva käydä nukkumaan! Ei myöskään ole olo, että pitäisi juoda lisää jotta tulisi oloon jotain vauhtia/muutosta. Ennemminkin vain vähän epämiellyttävä olo mahassa, kun juonut litran nestettä tuntiin niin maha ihan turvoksissa jo nesteestä!

20.00
Kävin ottamassa ensimmäiset löylyt. Yritin miettii, että miten tätä oloa nyt kuvaisi :D Ei oikein löydy sanoja, joilla selittää. Tekisi mieli lopettaa tämä testi tähän! Siis ei jotenkin jaksaisi juoda enää noita kahta jääkaapista. Kävinkin parvekkeella vilvottelemassa ja join vettä! Ei nyt äklötä tuo ajatus juoda noita lonkeroita, mutta ei tee kyllä mielikään. Olo on rentoutunut, hieman tokkurassa ilman nousuhumalaa. Ihan hyvä olo itseasiassa! Yritin miettiä jotain vertailukohtaa - ehkä sellainen olo kun normaalisti olisi juonut sen 6-8 annosta ja nousuhumala olisi takana sekä juomat ollut loppu tunnin. On vain sellainen rentoutunut olo... MUTTA normaalisti tuossa tilanteissa siis ajatus pyörisi siinä, että mistä saisi lisää. Nyt ajatus pyörii, no en oikein tiedä, mut ei ole olo että tarviisin lisää vaikka sitä ois tuossa jääkaapissa. Toisaalta alkoholistina jotenkin hirvittää pelkkä ajatus, että ne nyt jäisi juomatta :o

21.30
Ei tuossa tehnyt nyt sitten saunan jälkeen näköjään mieli enää. Kolmannen yritin äsken juoda, mutta ei vaan maistunut hyvältä enää lonkero tälle illalle eikä tee mieli muutakaan - sain puolet juotua janoon. Niinpä luovutan tältä illalla! Ei tosiaan minkäänlaista himoa juoda enempää - päinvastoin tuo kolmas jo tuntui vähän sellaiselta "pakko nyt kokeilla" tyyppiseltä. Olo on hyvä ja mieli samoin. Väsyttää. Jännä homma tosiaan, jos en tänne olisi luvannut kirjoitella niin tuota kolmattakaan tuskin olisin edes avannut :o Ja että jääkaappiin jää siis (varmaan elämäni ensimmäisen kerran?!?) juomatonta viinaa yön yli. Hämmentävää.

22.15
Luovutan! Ei tule odottamalla, miettimällä eikä hakemalla mielihalua ottaa enempää. Mieli halajaa vain sänkyyn unten maille :) Olipahan erikoinen ilta - pitää nukkua yön yli ja pureskella syitä sitten tarkemmin.

08.45 (seuraava aamu)
Heräsin pirteänä ja tietysti ilman krapulaa, koska juominen jäi määrällisesti 3-4 annokseen (2,5 tölkkiä lonkeroa). Olo on aivan normaali, mieliala hyvä! Hieman hämmentynyt olen eilisestä ja jopa tästä aamusta. Vesilasin otin jääkaapista ja ylijääneet 1,5 tölkkiä lonkeroa kummitteli jääkaapissa - ei tehnyt mieli. Keitin kahvit ja menin tupakalla. Antabuksen ottamiseen "varmuuden vuoksi" en kokenut mitään tarvetta herätessäni - vaikka purkin olin laittanut tuohon keskelle pöytää odottamaan. Tuossa tupakalla tajusin sen miten voisin kuvata eilistä oloa (pientä "hiprakkaa/humalaa") 2 lonkeron jälkeen tuossa noin klo 19 aikaa. Eilen kirjoitin "tokkurainen", rentoutunut ja väsynyt. Tuo kuvaa tiivistetysti oloa, mutta sen voi konkretisoida arkeen: olo vastasi aika täydellisesti sitä oloa, joka tulee kun olet käynyt urheiluhierojalle tunnin niska-hartija-selkähieronnassa. Ja se ensimmäinen minuutti pari mikä olo sulla on, kun nouset ylös siitä hierojan pöydältä: pökkyrässä, rentoutunut ja unelias. Sellaiseksi lääke muutti (?) siis nousuhumalan. Ei tullut mulle tyypillistä ylisosiaalisuutta, puheliaisuutta tai "energiapiikkiä" - siis noita ensimmäisiä nousuhumalan juttuja! Ainakaan ne eivät olleet niin korostuneita, toki klo 19-21 välillä piristyin hieman ja sosiaalisesti olin ehkä aavistuksen normaalia itseäni aktiivisempi. Ehkä.


YHTEENVETO


TAUSTA
Tavoitteena oli siis kokeilla Selincroa yhteisellä päätöksellä lääkärin kanssa, jos siitä löytyisi apua työelämässä tapahtuviin edustustilaisuuksiin joissa alkoholi on läsnä (iso ristiriita raittiuden ja itseni välillä, aiheuttanut jo nyt ongelmia tänä vuonna). Päätös on tehty juomishistoriani ja käynnissä olevien terapioiden perusteella. Lääkettä ei siis ole määrätty missään terveyskeskuslääkärillä, vaan takana on hoitosuhde terapiassa kesäkuusta alkaen. Olen käyttänyt kesällä katkon jälkeen ensin Antabusta säännöllisesti ja hitaasti pudottanut sen vain "tarvittavaksi" eli ottanut esimerkiksi perjantaina, jos on tullut olo että tekisi mieli viinaa. Näin olen ollut siis täysin raittiina viimeiset 3 kk. Nyt työt taas kesän jälkeen lähteneet käyntiin ja hiljalleen alkaa kalenteriinkin siis ilmestymään kissanristiäisiä. Toki helpoin ja järkevin tapa olisi vain käydä niissä ja olla vain juomatta. Valitettavasti mun pää ei siihen oikein riitä (olen kokeillut tätä kesän aikana mm terasseilla ja baareissa selvinpäin), sillä porukassa en halua etenkään työympäristössä selitellä juomattomuuttani erilaisin valhein. Toisaalta sanomalla asiakkaille suoraan, että en juo koska olen alkoholisti ei ole hirveän hyvä idea.

MINÄ JA ALKOHOLI
Normaalisti minun on hyvin vaikeaa (lähes mahdotonta) laittaa korkkia kiinni illan aikana juotuani ensimmäiset alkoholiannokset. Yleensä tämän jälkeen siis juon kiihtyvällä tahdilla aivan loppuun asti kunnes nukahdan. Ajatukset kääntyvät vain juomiseen ja siihen, että juomista on varmuudella sen verran että sitä riittää kunnes nukahdan. Tähän kuuluu myös eräänlainen laskeminen kokoajan: lasken määriä jotka olen juonut, lasken määriä jotka jäljellä vs valvottavana olevat tunnit, lasken seuraavaa päivää ja sitä monelta promillet ovat nollilla, lasken annoksia jotka voin juoda jotta kykenen seuraavana päivänä esimerkiksi johonkin tapaamiseen jne jne jne. Aina tuo laskeminenkaan ei auta, vaan päätän silti ottaa vielä "yhden" - usein muutaman extraa.  Myös seuraavana aamuna herätessä krapulassa tai ilman, ensimmäinen ajatus ja usein koko päivän kestävä on "haluan paukun". Tuo ajatus on niin vahva, että usein tämä myös toteutuu ja edellinen ilta jatkuu seuraavana päivänä juomisella heti kun siihen on mahdollisuus. Tästä syntyvät sitten nuo minun putket. Jos saan putken poikki, saatan olla juomatta pitkiäkin aikoja (seuraavaan alkoholin ottamiseen). Toisaalta viinanhimo on silloinkin läsnä. Tekee mieli välillä todella kovin.

Juominen on minulla humalahakuista. Ensimmäisten annosten jälkeen muutun sosiaaliseksi, pirteäksi ja hyväntuuliseksi (nousuhumala). Jos takana ei ole pitkä putki - olo vastaa juuri tuota. Tämä on juuri se syy, miksi juon - koen olevani merkittävästi sosiaalisempi sekä hyväntuulisempi ja esimerkiksi asiakkaiden kanssa se on positiivinen asia minulle. Annosten kasvaessa olo muuttuu tasaisemmaksi ja toleranssini on sen verran kova, että pystyn tosiaan juomaan 10 annosta aika heittämällä ja sitä ei juuri humalaksi huomaa minusta (olen myös oppinut peittämään humalaa vuosien varrella). Sellainen normaali ilta mulla on suurinpiirtein 0,7 litraa kirkasta eli 16-18 annosta. Loppuvaiheessa olen selkeästi humalassa, vaikka pystynkin etenkin kirjoittamalla (kännykän tekstiviestit jne) kommunikoimaan edelleen melko sujuvasti (tämä hämännyt läheisiäni paljon viime keväänä) - puhe kuitenkin sammaltaa jo kovin ja motoriikka on humalaisen. Tähän vaikuttaa se, että olen melko pienikokoinen eli en tosiaan mikään kaksi metrinen ja 120 kg :D

MINÄ, ALKOHOLI JA SELINCRO
Eilinen oli siis kokeilu ja suunniteltu hyvin. Lisäksi korostan, että vaikutukset ovat yksilöllisiä. Näistä syistä on muistettava, että tämä oli ensimmäinen kokeilu. Kokeilu! Odotukset olivat ristiriitaiset - millainen olo tulee, hirttääkö juominen kiinni, onko lainkaan hyvää oloa tai miten humala muuten vaikuttaa. Juomista olin varannut 4 tölkkiä lonkeroa eli sen verran, että olisin joutunut hakemaan kaupasta lisää mikäli olisin halunnut juoda lisää (normaalisti hakisin 100% varmuudella, jos juomat loppuisivat).

Join kaksi ensimmäistä lonkeroa noin tunnissa. Olo ei ollut samanlainen kuin normaalisti noista tulisi - eli "lähtisin käyntiin". Nousuhumala muuttui tavallaan pehmeäksi rentoutumiseksi ja väsymykseksi (vrt kannabis). Sosiaalisesti en juurikaan aktivoitunut. Olo oli silti hyvä, mukavan rentoutunut. Huomasin siis selkeästi alkoholin vaikutuksen kuitenkin. Pahin väsymys haihtui noin tunnissa ja sen jälkeen olo oli rentoutunut. Kuten vertasin - hieman kuin olisin noussut juuri hieronnasta. Vaikka olo oli hyvä, mun ei tehnyt mieli ottaa enempää. En tiedä miksi! Lähinnä ajatukset pyörivät sen ympärillä, että maha oli turvoksista litrasta nestettä ja rentoutuminen houkutti käymään nukkumaan/ottamaan torkut. Kello 19-21 välisen ajan tosiaan katselin urheilua, kävin saunassa ja join jopa janoon vettä saunan jälkeen (teki enemmän mieli kylmää vettä kuin lonkeroa). Ei ollut sellaista normaalia himoa "juotava nyt nopeasti lisää, että lähden käyntiin ja olo paranee ja ja ja"... saati että olisin miettinyt, että "prkl mulla on vain 2 jäljellä ja olisin vetänyt kenkiä jalkaan ja äkkiä kauppaan ennen klo 21.00". Yhdeksän jälkeen vielä kokeillakseni yritin juoda lisää - jaksoin juoda puolikkaan lonkeron (lähinnä janoon), mutta sitten tuo alkoi maistua jo liian makealta ja vatsan pingottuneisuus tuntui siltä, että enempää ei mahdu! Jätin lonkeron kesken ja yksi juoma jäi vielä korkkaamatta jääkaappiin. Noin klo 23.00 kävin nukkumaan.

Aamulla heräsin ja jääkaapissa olleet lonkerot eivät houkuttaneet vieläkään (varmaan ensimmäinen kerta elämässä, kun jääkaapissa oli ylipäätään juomista seuraavana aamuna). Tänään siis olisi ollut päivä, jolloin olisin voinut korkata vaikka heti aamusta ja nauttia ns kokopäivän humalasta! En todellakaan osaa sanoa mitä tapahtui! Siis tuli ihan hyvä olo, mutta ei tullut oloa että haluisin/olisi pakko juoda lisää. Jotenkin fyysinen olo pingottuneesta mahasta tuli tosi vahvasti esiin. Laskinpa jopa eilen illalla kahden juodun jälkeen niiden kalorit ja mietin, että tänään pitää tehdä tunnin lenkki pelkästään polttaakseni ne. Tavallaan siis ajatukset eivät pyörineet pakonomaisesti viinassa vaan erilaisissa muissa asioissa. Mielenkiintoista!

Toimiko lääke? Kyllä, ehkä. Uskaltaisin sanoa, että ainakin eilen (ja tänään) toimi - jos sen noin täytyy toimia ja ilmeisesti juuri noin sen täytyykin toimia. Vaikutus oli erilainen kuin odotin, en tiedä mitä mä sit odotin, ehkä sitä että minkäänlaista hyvää oloa ei tulisi ja pieni humala olisi vain sellainen vähän inhottava olo. Odotin jotenkin, että olo olisi sellainen että sen takia ei tekisi mieli ottaa lisää! Olo oli kuitenkin ihan mukava ja selvästi rentoutuneempi kuin selvinpäin, mutta silti halua ottaa lisää ei tullut. Joka siis täydessä ristiriidassa sen kanssa mitä odotin! Jotenkin tuo eilinen olo oli juuri sellainen mitä ehkä jopa pelkäsin - hyvä olo ja rentoutunut - ja sen takia haluaisi juoda nimenomaan lisää pitääkseen siitä kiinni. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

Miten mä tiivistäisin: Selincro teki jotain aivoissa (?) siten, että ajatukset eivät olleet kiinni viinassa vaan muissa asioissa... tiedostin jopa paremmin oman fyysisen olon kuin normaalisti humalassa. Normaalisti joisin lisää ja vaikka pakolla: ihan sama vaikka viina maistuisi paskalta ja maha meinaisi räjähtää nesteestä (jos tätä edes tiedostaisi silloin)! Nyt tavallaan "pakko juoda/saada lisää!" muuttui muotoon "jaksaisikohan sitä juoda lisää?". En jaksanut eilen ja ei tehnyt mieli. Päätöstä ei tarvinnut mitenkään perustella itselle vaan "oli vain olo", että en nyt halua enempää juoda kun ei se maistunut edes hyvältä!

Tässä nyt kai tuntemukset purettu. Hämmentynyt olo. Sivuvaikutuksia en huomannut mitään (en osaa sanoa oliko väsymys lääkkeen vai alkoholin vai rankan työviikon takia).


15 kommenttia:

  1. ehkä tarkoitus onkin kuukahtaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta toimisi kyllä silloinkin :) Tämä väsymys varmaan nyt ihan rankasta työviikosta ja alkoholista johtuva eli ensimmäinen alkoikin väsyttää nyt heti eikä/koska ei tullut sitä normaalia nousuhumalan "duracell-pupu" oloa...

      Poista
  2. Kuulostaa hyvältä aineelta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, vaikuttikin hyvältä! Juuri tuossa aamulla keskustelin faijan kanssa, että melkein tämän testin perusteella kannattaisi laittaa viinasta säästyneet rahat Biotien osakkeisiin :D

      Poista
    2. Sattuu vaan olemaan Biotien talous ihan kuralla. Firma saa suolarahat kehittämästään lääkkeestä rojalteina. Lundbeck ne isot rahat tuosta kerää. Jos kerää kun ei markkinointi meinaa onnistua. Suomessakin ihan liian harva lääkäri on kuullut Selincrosta sanaakaan. Ja kun reseptilääkeitä ei saa mainostaa....

      Poista
  3. Hienolta kuulostaa. Onko tälle tulossa jatkoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tulee lisää kokemuksia Selincrosta, kunhan joudun tilanteeseen jossa mun täytyy tuota kokeilla. Selincro kokeilun taustoja kirjoittanut joskus aikaisemmin:
      http://alkoholistinelamaa.blogspot.fi/2014/05/kaverit-patistavat-miehia-juomaan.html

      Antabuksestakin on kirjoitus aikaisemmin:
      http://alkoholistinelamaa.blogspot.fi/2014/03/antabus-ja-alkoholi.html

      Poista
  4. tuota ei siis ihan hepposin perustein määrätä eikä perus terkkarilääkärit?

    mieheni ottaa. hän ottaa reilusti. se hiertää suhdetta. haluaisin meille apua, mutten tiedä mistä alotan.. olen vain ahdistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selincro on tosiaan aika uusi lääke ja en tiedä kuinka helposti siihen saa reseptiä. Kahdestakin syystä: 1) lääkärit eivät vielä tunne sitä hyvin ja 2) on olemassa kaksikoulukuntaa hoidossa: täysi raitistuminen (enemmistö) ja alkoholinkäytön vähentäminen normaaliin rajoihin (pieni uusi koulukunta). Tämän takia saattaa olla "kivenalla" saada resepti esim. terveyskeskuslääkäriltä. En tiedä - olisi kiva kuulla kyllä jonkun lääkärin mielipide!

      Jokatapauksessa ongelman ratkaisun täytyy lähteä ihmisestä itsestään! Muuten oikeastaan millään yrityksellä ei ole kantavaa pohjaa. Kannattaa lueskella (ehkä saisit miehesikin lukemaan) blogia aivan tuolta alusta kronologisessa järjestyksessä - siellä on vinkkejä/ohjeita/kokemuksia sekä alkoholistin sielunmaisemaa kuvaavia kirjoituksia. Ne ehkä auttavat sinua ymmärtämään asiaa :) Lue ainakin nämä kaksi postausta:

      http://alkoholistinelamaa.blogspot.fi/2014/03/mista-apua-alkoholismiin-ja-viinaan.html
      http://alkoholistinelamaa.blogspot.fi/2014/03/vinkkeja-alkoholismiin.html

      Poista
  5. täytyy ottaa selvää ja kysellä. ehkä onnistun vakuuttamaan mieheni haluamaan muutosta :D
    ..tiedostan sen kyllä että hänen pitää sitä itse haluta. tuskin tajuaa kuitenkaan missään olevan ongelmaa joten pattitilanne aika todennäköinen. jos kuitenkin varovasti yritän?
    postaukset olivat entuudestaan tuttuja, olenhan roikkunut mukana hiljaisena lukijana jo pitkään ja kahlannut mukana elämässäsi jo koko blogin verran, ainakin.
    hienoa, että olet tuossa pisteessä missä nyt olet. vahva ihminen.

    VastaaPoista
  6. Joo, olen itsekin kokeillut Selincroa ja hyvin sä olet sen vaikutuksen kuvaillut. Mutta minulla oli helvetin huono olo seuraavana päivänä vaikka edellisenä iltana en oikein juonutkaan.

    VastaaPoista
  7. Täytyy kokeilla ja pyytää jos saisin minäkin..nainen olen vieläpä. Minkäs voit, kun on sukutausta ja geeniperimä jopa veressä mitattavissa :/

    VastaaPoista
  8. Mihin olet kadonnut? Kyselee nainen joka maybe beautiful and this????

    VastaaPoista
  9. Itse selincroa testasin eilen. Klo 18-23 kovaa tinttausta eikä eroa mitenkään ryyppäyksestä. Klo23 jälkeen iski kaamea väsy ja mielessä oli vain nukkumaan pääsy. N. 10 tuoppia tuli juotua tai 11-12. Olo tänää ollut kyllä pahempi kuin olisi tappiin asti baarissa ollut.

    VastaaPoista
  10. Ihan hyvin meni juhlapäivä,huppeli tuli kahdesta,viini alkoi maistua saippualla.Mutta yö ihan sekava,puhe sössötystä ja en tunnu selviävän mitenkään,huimaa mutta onneksi en ole oksentanut.Noin siis eilen neljä annosta vähän väkisin,mielihalut meni alussa jo pois..nyt jo melkein vuorokausi kulunut ja tokkura voimakas.Tämä täytyy kokeilla uudelleen ja katsoa selviääkö sitten nopeammin

    VastaaPoista